När maken marinerar kött, så har han inte direkt några mått, utan han går efter ögonmått och känsla, vilket många oftast gör :). Sedan beror mycket på hur mycket man skall marinera.
Jag kan i alla fall ta med ingredienser som används vid marineringen. Har ni frågor får ni gärna ställa dessa :). Kan hända att jag glömt ta med någon ingrediens, men då kommer jag att komplettera inlägget :)
Det bästa är om man låter allt ligga i marineringen 2-3 dagar, så alla smaker absorberas ordentligt.
Lammracks:
- Havssalt
- Olivolja
- Rosmarin, färsk eller torkad ( Supergott till lamm)
- Vinäger (väldigt lite)
- Svartpeppar
- Lite rödvin (lite)
Lånad bild från google då jag glömde ta bild på lammracksen |
Souvlaki (Fläskkarré):
- Grillkrydda
- Olivolja
- Vinäger
- Citron (helst färskpressad)
- Orengano
- Salt ( det får man välja själv, men oftast föredrar jag inte att ha i så mycket salt då grillkryddan ger mycket smak )
Kebabspett ( Blandfärs, 50% fläskfärs & 50 % nötfärs)
Vissa föredrar att bara ha 100% nötfärsk, men jag tycker personligen att det blir mycket godare med blandfärsk, det blir saftigare då fläskfärsk innehåller en aning mer fett.
- Hackad lök ( finhackad )
- Hackad persilja
- Grillkrydda
- Pressad vitlök
- Torkad paprikapulver
- 1-2 ägg för att hålla ihop köttet när man lägger dessa i spett.
Tips! Blöttlägg gärna pinnarna 20 min innan ni ska lägga på köttet, så blir köttet saftigare samt att de inte blir brända.
Kycklingvingar ( eller kyckling överhuvudtaget ):
- Grillkrydda
- Naturellyogurt ( gärna 3 % fetthalt )
- Citron
- Olivolja
- Vinäger (inte så mycket)
- Tomat- eller paprikapuré beroende på hur stark smak man vill ha
Bild lånad från google då jag glömde ta bild på kycklingvingarna. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar