måndag, juli 30, 2012

Bakning

Igår fick jag världens lust att baka bröd. Då jag inte hade alla ingredienser inne, så var jag tvungen att hitta ett recept som jag kunde använda mig av. Det lyckades jag göra. Det fick bli småfrallor, eller portionsbröd som receptet heter. Det blev jättegott och mjukt.

Ingredienser

16 st

5 dl Arla Ko® mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt Arla smör
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
10-11 dl vetemjöl

Pensling och garnering:
2 msk Arla Ko® mjölk
1/2 dl sesam-, solros- eller pumpafrön


Gör så här

Värm mjölken till fingervärme, ca 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt smör, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 45 min.
Sätt ugnen på 225°. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Dela degen i 16 delar. Forma dem till runda bullar och platta ut dem till 10-12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla bröden med mjölk och strö över frön.
Grädda bröden i mitten av ugnen 10-12 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Tips!
Man kan också baka ut degen till 12 avlånga portionsbaguetter

Receptet är hämtat ur http://www.arla.se/



 


Mjölk, jäst, smör, salt, grovt rågmjöl, vetemjöl.

Mjölken skall värmas till fingervärme, ca 37 grader.



Gräddas i ugnen i ca 10-12 min efter att ha jäst ytterligare 20 min på plåten.

Strax klara :)

Voila! :)

Det blev ett smakprov med smör, ost och gurka, mums! Tummen upp för nybakat bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar